Cirkó gázkazánGázzal fűteni, talán ma a legkényelmessebb fűtési megoldások egyike, azonban sok kivitelező elkövetett egy óriási hibát!


?

Méghozzá azt, hogy a távoli szobákhoz tartozó fűtéscsövet ugyanolyan keresztmetszettel szerelte, mint a közeli radiátorokét.  Hogy miért probléma ez, és a legtöbb esetben miért nem orvosolható csak egy sima radiátorcserével?


Általános jelenség, hogy a gázkazánt vezérlő termosztátot olyan helyre szerelik ahol a legtöbbet tartozkodik a család, vagyis általában a nappaliba. Ez a helyiség szite mindig közel van a kazánhoz (ez valamiért általános gyakorlat) viszont a távoli szobákban lévő fűtőtestekhez nem jut elegendő mennyiségű fűtővíz. 

Néhány "szaki" ezt úgy próbálta kompenzálni (ha egyáltalán eszébe jutott :) ,hogy nagyobb fűtőtestet szerelt a távolabbi szobába.

Ez a logika ott a hibázik, hogy azt feltételezi, hogy a melegvíz az odajutás alatt ki fog hűlni. Ha ez így lenne, akkor tényleg logikus lépés lenne a nagyobb fűtőtest felszerelése, hisz így az alacsonyabb hőmérsékletű fűtővíz is kellő hőenergiát lenne képes átadni a szoba levegőjének. 

Csakhogy a fűtővíz általában nem hűl le számottevően, főleg ha a fűtéscső a padlóban egy hőszigetelő "polisztirol-hurkában" fut.

A probléma a radiátor távoliságában, és a fűtéscsővek azononos keresztmetszetében van. A termosztát meg gyakran az említett "rejtélyes módon" a közelben lévő nappaliban van, ahol az ott lévő fűtőtestekben hamarabb megfordul a fűtővíz, ergo ott ad le hamarabb nagyobb hőmennyiséget. Ennek eredménye, hogy a termosztát hamarabb kikapcsol, minthogy a távoli szobába menő ágon a víz megfordulhatna. 

Szumma: Hiába cserélik a hűvösebb szobában lévő radiátort nagyobbra, a probléma ugyanaz marad, csak akkor egy még nagyobb víztömeg nem fog megfordulni...

Viszont...

Gázfűtés és elektromos fűtés

  • Erre a problémára egy nagyon jó megoldás egy megbízható elektromos fűtőtest beszerzése (pl. ATLANTIC F117 P), melynek beépített termosztátja van, ráadásul igen precíz, így valóban alkalmas egy pontos kiegészítő szabályozásra.
  • Az elektromos radiátor azonnal bekapcsol, amint a hőmérséklet a kívánt érték alá csökken, így nem lesz hűvösebb a távoli szoba sem.
  • Az így "feljavított fűtés rendszer" teljesen automatikus üzemel, hiszen az elektromos radiátor csak akkor és annyi időre kapcsol be, amíg szükséges, majd utána automatikusan kikapcsol, vagyis ténylegesen szabályoz.

Atlantic elektromos konvektor kezelő

  • Ráadásul így az üzelemtetési költség csak a töredéke lesz, mintha a helyiséget pusztán elektromos árammal fűtené, hiszen csak azt a pár °C-foknak megfelelő kölönbözeti hőmennyiséget kell pótolnia, ami valójában egy elhanyagolható része a teljes üzemeltetési költségnek.

elektromos radiátor árArra bíztatom, hogy érdeklődjön, tegye fel nekem a kérdéseit, akkor is ha még nem döntött, vagy csak információkat gyűjt és később szeretne csak vásárolni. Ne aggódjon, nem áll szándékomban semmire sem rábeszélni Önt! Vásárlási szándékától függetlenül szívesen segítek, és ígérem tudásom legjavával fogom segíteni!

Debreczeni Gergő - Fűtéstechnikai szaktanácsadó

Érdeklődjön, kérjen szaktanácsot

vagy rendeljen akár most!

Hívjon ezen a számon, készséggel segítek!


+36 20 976 7240


Üzenetet is hagyhat a jobb alsó sarokban

Ingyenes szaktanácsadással és telefonos rendelésfelvétellel

készséggel állok rendelkezésére munkanapokon  08:00 - 17:00 óráig.