gyakori kérdések

Gyakori kérdések

 • Mi a különbség az Atlantic F117 P és F117 D elektromos radiátor között? (képre kattintva nagyít)

Nagyításhoz kattintson rá!
Az Atlantic F117-es sorozaton belül a "P" és "D" között minimális burkolatbeli különbség van csak. Műszaki felépítésük, méreteik és beltartalmuk teljesen megegyezik (fűtőbetét, vezérlés, termosztát). Gyakorlatilag a szellőzőrács mintázata, ill. a D szériának a sarkai jobban lekerekítettek és 4 műanyag sarokbetét van elhelyezve benne. Csak ízlés kérdése a választás. A F117 P -nél a legnagyobb teljesítményű 2000 W-os, az F117 D -ből viszont van 2500 W-os is, ami akár 25 nm-es szobát is önállóan kifűt.


 • Mi a különbség az Atlantic F117 sorozat és az Altis elektromos radiátor között?

A két radiátortípus felépítése műszakilag megegyezik, egy lényeges tulajdonságot kivéve: Az Atlantic F117 manuális kezelőfelülettel, míg az Atlantic Altis digitális kezelőfelülettel rendelkezik. Az Atlantic Altis rendelkezik még egy relatív időzíthetőséggel, ami azt jelenti, hogy megadható, hogy  "x" idő múlva kapcsoljon be, vagy "x" idő múlva kapcsoljon ki. Ez az időzítés a következő 24 órában érvényes. Sajnos abszolút időzíthetőséggel nem rendelkezik. Ezen kívül az Atlantic Altis átlagosan 10 cm-el szélesebb, ez azonban a fűtési teljesítményt, vagy a hőleadást semmilyen módon nem befolyásolja, az mindig a fűtőbetét (villamos) teljesítményén múlik.


  Atlantic F117 P elektromos radiátor kezelő     atlantic altis elektromos radiátor kezelő


 Fűtőtest típusa:Atlantic F117 P és F117 DAtlantic AltisAtlantic Solius Ecodomo
 fűtés jellege:konvekcióskonvekcióskonvekciós + infra
 fűtőbetét jellege:fém-kompozitfém-kompoziteloxált aluminium monoblokk
 kezelőfelület:manuálisdigitálismanuális
 időzítő:nincsrelatív (24 órás)nincs
 vezérlés:elektronikuselektronikuselektronikus
 tápkábel hossza:150 cm150 cm60 cm
 csatlakozó jellege:dugvilladugvillablankolt vég (opcionális dugvilla)
 mozgásérzékelő:nincsnincsvan
 szellőztetésérzékelő:nincsnincsvan


 •   Mi a különbség az elektromos radiátor és a fűtőpanel között? (képre kattintva nagyít)


elektromos radiátor hőképeAz Atlantic elektromos radiátorok (F117-es sorozat és az Altis) működési elvüket tekintve valójában elektromos konvektorok, ami a konvekció szóból származik. Ez az a fizikai jelenség, amikor a levegő hő hatására kitágul, így kisebb lesz a fajsúlya, majd ennek következtében felfelé száll. Ennek a légáramlásnak köszönhetően tud meleg lenni a szoba másik végében is, hiszen a levegő önmagában egy hőszigetelő közeg. Ez a természetes meleg levegőáramlás ventilátor nélkül történik. Ezek a fűtőtestek „csak” a levegőt melegítik, hasonlatosan egy víztöltetű radiátorhoz. 

Felületi hőmérsékletük is nagyon hasonló, jellemzően 60-65 °C fok, ahogy a kiszálló levegő hőmérséklete is. Ez már jó meleg, de még nem éget, ahogy egy víztöltetű radiátor sem.

elektromos fűtőpanel hőképeAz Atlantic Solius Ecodomo elektromos fűtőpanel, viszont egy olyan fűtőtest, amiben egy lapos, nagy felületű (és több kg tömegű) eloxált alumínium fűtőbetét található, ami felhevül, és mint minden nagy tömegű forró fém, a fajhőjének egy részét (cca. 1/3 részét) természetes infra hősugárzásként adja le. Így a Solius Ecodomo fűtőpaneleknek van egy jelentős előre ható infra hősugárzása is, így előtte tartózkodva (1-2 méteren belül) egy kellemes sugárzó meleget is érezni. A maradék fajhő, pedig a természetes konvekciós légáramlással száll le róla, ezért egyenletes, homogén hőképpel rendelkezik.

Extra tulajdonságokkal ruházza fel a mozgásérzékelő és a szellőztetésérzékelő (mindkét funkció külön-külön be, illetve kikapcsolható)

A mozgásérzékelő figyeli, ha nem tartózkodnak a szobában, ekkor pár fokkal alacsonyabb hőmérsékletet tart.

A szellőztetésérzékelő pedig lekapcsolja a fűtőtestet a szellőztetés idejére. Ha a készülék légmozgást és hirtelen hőmérsékletesést érzékel, így a szellőztetés alatt nem kell külön figyelmet szentelni a fűtőtest ki és bekapcsolásra. A Solius Ecodomo fűtőpanel ezt automatikusan elvégzi.

 • Milyen hosszú az elektromos csatlakozó?

Az elektromos radiátoroknak (F117-es sorozat, Altis) 150 cm. Szembe állva (felszerelve) jobb felső kiállású. Készre szerelt dugvillával rendelkezik. A konnektort nem lehet elhelyezni a fűtőtest mögött mert csak 3 cm-es légrés van mögötte (erre csak a Solius Ecodomo esetében van lehetőség. Ott 60 cm a kábelhossz, ahol kötődobozban a fűtőtest mögött fix bekötéssel is lehetséges, jellemzően a magasabb esztétikai elvárások miatt) de igény szerint dugvillával is rendelhető. A fürdőszobai elektromos törölközőszárító radiátornak (Atlantic RSS 2012) pedig 100 cm-es a tápkábele, jobb alsó kiállással. Alap esetben szintén blankolt véggel, a kötődobozba történő fix bekötéshez, de igény szerint dugvillával is rendelhető.

 • Milyen magasra kell szerelni?

felrögzítési pontos Atlantic F117-es elektromos fűtőtestnélMivel a fűtőtestek konvekciós elven melegítik fel a szobát (meleg levegő kitágul, ezáltal kisebb lesz a fajsúlya és felfelé áramlik). Mivel a levegő egy hőszigetelő közeg, a szoba másik végében úgy tud meleg lenni, hogy odaszáll a felmelegedett levegő. Ezt hívják konvekciós légáramlásnak. Ahhoz, hogy ne alakuljon ki a padló közelében egy hűvös légréteg, a radiátorokat a padlószint közelébe kell elhelyezni. 

Ha előírás szerint jár el a felszereléssel (tartókonzol egyben felfúró sablon is, jelölési pontokkal), akkor a radiátor alja pontosan 12 cm-re lesz a padlószinttől, ami ideális, mert így bekapcsolódik az alsó légréteg is a légáramlásba, de a "porcicákat" sem gyűjti oda nagyon. Mivel mindegyik fűtőtest 45 cm magas, így a felső része cca. 60 cm magasan lesz. Ez kényelmes rálátást és hozzáférhetőséget biztosít a kezelőszervekhez és elegendő helyet az általában 90 cm-es parapetmagasság alatt.

Ha a radiátor alja 12 cm-nél lejjebb kerülne, akkor a csökkent átáramlási keresztmetszet miatt gyorsabb légáramlást jönne létre (csak a belépő alsó oldalon, felül nem, így nem lenne semmi értelme) de emiatt jobban odaszívná a "porcicákat", ha viszont lényegesen magasabbra teszi, akkor pedig kiesik az alsó légréteg a körforgásból. Ezért nem szabad bútorok, polcok vagy mosógép fölé tenni!
Ha valami (pl. elálló magas szegély miatt) mégis magasabbra kellene tenni, akkor is maximum 20-25 cm padlótávolság tartását javasolnám.

 • Milyen meleg a fűtőtest?

A radiátor felülete tartós üzemben cca. 60 °C (a kiszálló levegő hőmérséklete is) ami megfelel egy jó meleg víztöltetű radiátor felületi hőmérsékletének. Ez már igen meleg, de még nem éget. Függönyben nem tesz kárt, de ha elé van lógatva, akkor enyhén lebegtetheti a kiáramló meleg levegő. A szellőzőrács környéke pár másodpercre még gond nélkül megfogható, de valószínű, hogy nem ezen fog tanyázni a macska :))

 • Mindenképp a falra kell szerelnem?

Atlantic F117 P elektromos radiátor görgős tartólábbalgörgős tartólábNem feltétlenül. Bár alapvetően fali fűtőtesteknek vannak tervezve (a falra rögzítő tartókonzol mindegyik fűtőtest alaptartozéka), viszont opcionálisan lehet hozzájuk rendelni görgős tartólábat bruttó 4.090 Ft/pár áron. (értelemszerűen kettő darab van egy ilyen csomagban, és fűtőtesttel együtt rendelve a szállítása is díjtalan). Így mobil fűtőtestként is lehet használni (A radiátorok 150 cm hosszú tápkábellel, gyárilag készre szerelt dugvillával készülnek, kivéve az Atlantic Solius Ecodomo-t amelynek 60 cm-es (blankolt végű) tápkábele van (kötődobozba közvetlen köthető, vagy dugvilla helyezhető rá) Az univerzális görgős tartóláb az Atlantic Solius Ecodomo-ra is felszerelhető.

 • Milyen funkciók/üzemmódok vannak?

Minden fűtőtest alapvetően két üzemmódra tervezett. Nappali és éjszakai üzemmód. Nappali üzemmódban ("napocska" ikonra állítva az üzemmód kapcsolót) a beállított hőmérsékletet (pl. 22 °C) tartja tizedfok pontossággal (felette kikapcsol, alatta bekapcsol).
Éjszakai üzemmódban (típustól függően az ikonok változnak: "holdacska, bőrönd (elutazást szimbolizálja) vagy ECO" az üzemmód ugyanazt teszi, hogy a beállított hőmérsékletből 4°C ejt, vagyis a példánál maradva 18°C-ot fog tartani. A hőfokszabályzóhoz nem nyúlva, de nappali üzemmódra visszaállítva ismét 22 °C-ra fűt fel, majd ezt a hőmérsékletet tartja. Nyilván úgy is tartható a 18 °C, hogy nappali üzemmódnál 18 °C állít be. Ennek az üzemmód váltásnak inkább akkor van jelentősége, ha a gyerekzár funkcióval rögzíti a hőfokszabályzót, hogy a gyerekek ne tekergessék el (ami akár 30 °C is lehet), de emellett éjjelre az alváshoz hűvösebbet szeretne beállítani nekik.

Az F117-es sorozatnál létezik egy "PROG" állás is. Ezt nem szükséges használni. Ezt a funkciót csak az opcionális külső időzítő (Chronopass) alkalmazásakor kell csak kiválasztani. A Chronopass az Atlantic gyári megoldása a napi/heti időzíthetőségre ("abszolút értékű" többszöri be-kikapcsolást lehetővé tévő csatlakoztatható modul. Így pl. olyan pontos vezérlés is be lehet állítani, hogy szerda 11:00 kor kapcsoljon be, majd este 18:15-kor kapcsoljon ki) úgy, hogy közben működik a hőmérséklethatárolás, vagyis a termosztát által beállított hőmérséklet limit.

Az Atlantic Solius Ecodomo fűtőpanelnek van még két extra funkciója (a mozgásérzékelés figyelés, és a szellőztetés érzéskelés) amikről a "mi a különbség az elektromos radiátor és fűtőpanel között?" részben írok részletesebben.

 • Hány fokot tart a fagymentesítő üzemmód?

Minden Atlantic fűtőtest rendelkezik fagymentesítő üzemmóddal. Ahogy sok más elektromos fűtőtestnél, itt is +7°C ez az érték. Elsőre ez kissé magas értéknek tűnik, azonban ez azt a célt szolgálja, hogy zárt (esetleg szellőzetlen) helyen se induljon el a penészesedés. Ugyanis, ha egy helyiségben a hőmérséklet harmatpont alá esik, a levegőben lévő nedvesség a hideg felületeken pára (kvázi desztilláltvíz) formájában kicsapódik, melyben a - levegőben kis mértékben, de mindenhol jelenlévő - penészgomba elszaporodhat. A folyamat ellen hat a légmozgás (gombák gyorsabban szaporodnak légmozgás hiányában). Egy magasabb hőmérséklet tartásánál szükségszerűen létrejön a meleg levegős légmozgás (vagyis többet kapcsol be a radiátor, ami konvekciós légmozgást hoz létre). Ahogy a hőveszteség résznél is tárgyaltam, ez nagyrészt a hőkülönbségtől függ (ráadásul exponenciális mértékben), vagyis pár fok hőkülönbség (fagymentesítés) töredék költséggel biztosítható, mintha 20-22 °C szobahőmérsékletet tartana.

 • Hogy méretezzem a radiátorokat, mekkora teljesítményű kell?

Ehhez fontos értenie, hogy a fűtés mindig egy távozó hőmennyiség pótlásáról szól!
Ennek mértéke pedig alapvetően három dologtól függ:
1.) a helyiség nagyságától (m3-ben)
2.) hőszigetelés mértékétől (falazat hőátbocsátási értékétől)
3.) külső hőmérséklettől (pontosabban a külső-belső hőmérséklet (hőpotenciál) különbségétől)

A Termodinamika II. főtétele szerint, a hőátadás a melegebb helyről a hidegebb felé történik, vagyis mindig hőt veszítünk. Ezt kell pótolni és így lesz meleg bent. A fenti tényekből következik, hogy:

 • Minél kisebb a helyiség, annál kevesebbet kell fűteni.
 • Minél jobb a hőszigetelés (vagyis kisebb a hőátbocsátás) annál kevesebbet kell fűteni.
 • Minél melegebb van kint annál kisebb a hővesztesség amit potólni kellene, vagyis fűteni.

A helyiség nagysága (szoba mérete általában mindenkinél adott) Ezzel sok mindent nem lehet kezdeni, maximum rossz esetben kevesebb helyiséget fűteni, vagy pedig egy magas mennyezetet, hőszigetelt álmennyezettel "lejjebb hozni".

A külső hőmérsékletre értelemszerűen nincs ráhatásunk, viszont ha megteheti (önálló ház esetében) a hőszigetelés növelése vagy a nyílászárók, jobb hőszigeteltségűre történő cseréje az egyik legésszerűbb választás, hiszen ami megtermelt hő nem távozik el, azt nem is kell pótolni! Sem most, sem később...

Visszatérve a méretezésre... Van egy durva becslés, "amolyan hőtechnikai ökölszabály számolás" ami "átlagos" hőszigeteltséget feltételezve (B30-tól Pl.Phorotherm 30-38(cm) (0,5-0,7 W/nmK érték) teljes falazatra vetítve. Jól záródó (huzatmentes), átlagos, dupla üvegezésű ablakok (1,4 - 2,8 W/nmK) esetében 30-40 W/m3-el számol. A pontos számítás jóval összetettebb, és csak energetikus tudja pontosan kiszámolni, de ezeket az értékeket figyelembe véve, nem nagyon lehet "mellélőni" Ettől kissé rosszabb hőszigetelés esetén több időt tölt a radiátor bekapcsolva, jobb hőszigeteltségi értéknél pedig kevesebbet. De a lényeg, hogy nagy hidegben így üzembiztosan kifűti a szobát.

Átlagos, 2,7 méter belmagasságnáll durván 3 m3 levegő(oszlop) jut 1 m2-re, vagyis 2,7 m3 x 35 W = 94,5 vagyis cca.100 W/m2-el számolhat. Ez a kerek érték megkönnyíti a számolást és a választását. Ha határértéket kap, (pl. 14 nm esetében 1400 W-ot) akkor mindig (!) felfelé kerekítsen, vagyis jelen esetben 1500 W-ra. Elektromos fűtést gyakorlatilag nemigen lehet túlméretezni, mert legfeljebb hamarabb felmelegíti a szobát és hamarabb lekapcsol. A tizedfok pontos hőmérsékletszabályzás miatt úgysem alakulna ki  érezhető "hőhullámzás". Alulméretezés esetén viszont az a szerencsétlen helyzet alakulhat ki, hogy a kemény mínuszok idején a radiátor nem fogja tudni kellemes melegre fűteni a szobát. Pl. hiába állítja majd 24 °C-ra termosztátot, lehet, hogy nem emelkedik a hőmérséklet 20 fok fölé sem, miközben a radiátor folyamatosan üzemel (mert nem fog kikapcsolni a termosztát). Ez azért van, mert a hőveszteség nagyobb, mint amit az alulméretezett teljesítményű radiátor képes kifűteni. Az egyetlen ok, ami miatt mégis érdemes a megfelelő hőveszteséghez közelítően tervezni, az az, hogy a villamos teljesítmény határozza meg az áramerősséget. Vagyis előfordulhat, hogy az áramhálózata nem bírná a (példa kedvéért) dupla teljesítménnyel történő felülméretezést.

Ha ez Önnek most még nem teljesen érthető, ne aggódjon, az áramerősség igényről lentebb még sokat írok.

Kisebb hőveszteségű lakások esetében ezektől az értékektől ugyan lefelé el lehet térni (pl. extrém jó hőszigeteltség esetén) vagy ha a társasházi lakása a szomszédok által körbe van fűtve. Hiszen így a két szomszéd lakás közt elhanyagolható mértékű hőkülönbség van. (az egy nagyon szerencsés helyzet - legalábbis - a töredék höveszteség miatt) Mert így akár harmada/negyede/ötöde is lehet a lakás  hőigénye (ezzel együtt a várható fogysztás) mint egy nagyobb, de rossz hőszigetelésű (hőátbocsátási értékkel rendelkező külső falakkal rendelkező) ház esetében. Az ilyen szerencsés helyzetben lévő társasházi lakásokban télen, még fűtés nélkül sem esik a hőmérséklet (jellemzően) +15 °C alá.

Vagyis az átlagos méretezés a következőképpen néz ki lakószoba, és fürdőszoba esetén:

 • Lakószoba (35 W/m3, cca. 100 W/m2)
 • Fürdőszoba (50 W/m3, cca. 150 W/m2)
Lakótér terület - m2
(négyzetméter)
Lakótér légtér - m3 (légköbméter)Lakószoba (ajánlott)
(35 W/m3)
Fürdőszoba (ajánlott)
(50 W/m3)
< 5 m2< 15 m3500 W1000 W
 5 - 10 m215 - 30 m31000 W1500 W
10 - 15 m230 - 45 m31500 W2000 W
15 - 20 m245 - 60 m32000 W2500 W
20 - 25 m260 - 75 m32500 Wtöbb kisebb fűtőtest
25 m2 <75 m3 <több kisebb fűtőtesttöbb kisebb fűtőtest


 • Mit jelent a beépített termosztát?

Minden Atlantic fűtőtest dedikált szenzorral rendelkező beépített elektronikus vezérlésű termosztátot tartalmaz. Ez az szerkezet ami a pontos hőmérsékletszabályozásért felel, és a fűtőtestben közvetlenül a kezelőfelület alatt található egy hővédett helyen. A dedikált szenzor, pedig azt jelenti, hogy a szobahőmérséklet pontos mérésére szolgál egy elkülönített (dedikált) érzékelő (szenzor). Ezt az elektromos fűtőtest alján helyezkedik el, ahol a szobahőmérsékletű levegő a konvekciós légáramlás enyhe szívóhatására (kürtőhatás) belép, így pontosan a szobalevegő hőmérsékletét érzékeli. Így a konvekciós légáramlás miatt nem jut vissza abból a hőmennyiségből amit a fűtőbetét termel, így nem zavarja meg a pontos érzékelést.

Ezt a jelet a vezérlőkábelen keresztül kapja meg az elektronika, amit egy integrált áramkörön lévő processzor dolgoz fel és ennek megfelelő időközönként kapcsolási jelet ad a szilárdtest-relének. Ez azért örvendetes, mert a szilárdtest-relében nincs mozgó alkatrész, ezért (is) hosszú élettartalmú és ráadásul nem kattog (mint a mechanikus (bimetál, gőznyomásos..stb) vagy épp az elektromechanikus termosztátok. Teljesen hangtalan! Hasonlóan a fém-kompozit fűtőbetéthez, amit 4 db tágulástűrő acélrugó tart. Az alumínium diffúzor (tulajdonképpen a nagy felületű hűtőborda, amiről a hő konvekciós meleg légáramlatként felszáll) is teljesen hangtalan (nem pattog) ugyanis cca. centiméterenként dilatációs réssel hézagolt. Vagyis az elektronikus termosztáttal ellátott Atlantic fűtőtestek teljesen hangtalanok! A bekapcsolt állapotot csak egy kis piros LED visszajelző és a felszálló finom meleg levegő jelzi.

 • A radiátorok használhatók fürdőszobában is?

Igen. A fűtőtestekben nincs korrodatív (rozsdásodásra hajlamos alkatrész) így a fürdőszobában általában jelen lévő magasabb páratartalom sem árt nekik. Az IP24 -es szabvány is lehetővé teszi a fürdőszobai használatot.

Az IP szabványból a "2"-es az emberi ujj és az ujjal megegyező nagyságú tárgyak bedugás elleni védelmét jelenti (gyakorlatilag a sűrű rácsozatot jelenti) a "4"-es pedig a fröccsenő víz, vagyis a fröccsenő víz burkolatba jutása elleni védelmét jelöli. Ráadásul mindegyik Atlantic fűtőtest, kettős szigeteléssel rendelkezik. Az IP 24-es szabvány ettől függetlenül előírja a (már) minimum 80 cm-es védőtávolságot folyóvíztől, így az 1-es zónába előírás szerint nem telepíthető. Ahogy a fenti táblázatból is kiderül, fürdőszobában célszerű cca. 50%-al nagyobb teljesítményű fűtőtestet választani mint a lakó vagy hálószobákba. Ez cca. 50 W/m3 vagy 150 W/m2-es értéket jelent. Egyrészt a gyorsabb felfűtés miatt célszerű a nagyobb teljesítmény (főleg ha alkalomszerű a használata), másrészt a fürdőszobában általában pár fokkal magasabb a kívánatos hőmérséklet, így a legnagyobb téli hidegben is jóleső melegben lehet zuhanyozni, fürdeni.

 • Az elektromos radiátorokat le szabad takarni (törölközővel)?

Az elektromos radiátorokat és fűtőpaneleket sajnos NEM! (Az RSS 2012-t törölközőszárítós fürdőszobai radiátort természetesen igen). Ennek az az oka, hogy míg egy víztöltetű radiátornál (pl. gáz cirkó, vegyestüzelésű rendszereknél) ez nem okoz semmilyen gondot (hiszen a víztöltetű radiátorban átáramló melegvíz maximum lehűlés nélkül) visszaáramlik a gyűjtő ágba és visszatér a kazánhoz. Itt viszont a fűtőbetétről leszálló meleg levegő nem tudna kiszállni a radiátorból, így az túlmelegedhetne. Ugyanis a fűtőbetétet az átáramló levegő hűti (az meg a levegőt fűti) így a túlmelegedés veszélye miatt a radiátor hővédelme lekapcsolná a fűtőtestet.

 • Mi a különbség az RSS 2012 és a Doris 2 Classic elektromos törölközőszárító radiátor között?

A nevük több különbséget sugall mint valójában a kivitelük. Az RSS 2012 egyenes csövezetű (hasonlatosan egy létrához vagy egy "bordásfalhoz") és a kezelőszerve jobb oldalt alul található (ahogy a tápkábel kivezetése is) A Doris 2 pedig hajlított ívelt csövezésű, vagyis a fal síkjához képest enyhén domború (lapos fél-henger jellegű) és a kezelőszerve jobb oldalt középen cca. kéz magasságában található. A tápkábele szintén itt van. Mindkét törölközőszárítós fűtőtestnek 100 cm-es a bekötő tápkábele.

A választás alapvetően ízlés kérdése. Érdemes áttanulmányozni a vázrajzokat (letölteni az ingyenes .pdf katalógusokat és ott  alaposabban szemügyre venni a méreteket, és megfigyelni az elosztásokat, vagyis, hogy hol és milyen osztásoknál (réseknél) fűzhetők át majd a törölközők. Célszerű lehet azon is gondolkodnia, hogy 1 vagy 2 törölközővel használja majd (nyilván akkor nagyobb méretűt és teljesítményűt célszerű választani) Akár a jelenleg használt kedvenc törölközőjét is lemérheti egy cm-szalaggal. Ráterítve (átdobva a fűtőtesten a lelógás (elöl és hátul) megegyezik a törölköző hosszának felével) a szélesség, pedig értelemszerűen adott.

 • Hány Amper áramerősség kell a radiátorok üzemeltetéséhez?

kérdések az áramerősséggel kapcsolatbanEZ FONTOS! Kérem, ne riadjon meg, nem olyan bonyolult mint ahogy elsőre tűnik, de értenie kell, hogy mi alapján számolják!  Ez a számítási képlet nem változott az "iskola óta", bár ott vélhetőleg még nem sok hasznát vette. Most viszont ezzel az egyszerű számolással - ami valójában csak egy osztás, vagy szorzás - ki fogja tudni számolni, hogy milyen teljesítményű radiátort, vagy radiátorokat bír el a lakása elektromos hálózata. Még ha elsőre kissé bonyolultnak is tűnik, kérem maradjon, és olvassa át újra és újra addig, ameddig meg nem érti! Fontos, hogy az itt leírtak tájékoztatási célt szolgálnak, ezért minden esetben konzultáljon hozzáértő villanyszerelővel!


Az alap kiindulópont, hogy a lakossági áramhálózati feszültsége az Európai Unióban (így Magyarországon is) 230 Volt.


Ha a kiszemelt radiátor teljesítményét (Watt) elosztja a hálózati feszültséggel (ez mindig 230 Volt), akkor megkapja a radiátor üzemeltetéséhez szükséges Áramerősség (Amper) igényt. Vagyis:


Teljesítmény / Hálózati feszültség = Áramerősség   Például: 2000 Watt / 230 Volt = 8,7 Amper


Igaz ez fordítva is. Vagyis, ha a rendelkezésére álló áramerősséget (Amper) megszorozza a hálózati felszültséggel (vagyis 230 Volt-tal), akkor megkapja a háza/lakása villanyhálózatának a terhelhetőségét Watt-ban. Vagyis:


Áramerősség x Hálózati feszültség = Teljesítmény   Például: 25 Amper x 230 Volt = 5750 Watt


1-es példa: Ha Önnek rendelkezésére áll 25 Amper áramerősség, akkor 25 Amper x 230 Volt = 5750 Wattal terhelhető a lakása/háza elektromos hálózata. Ha több darab, nagyobb összteljesítményű háztartási berendezést használna. pl. 2 db 2000 W-os radiátort, miközben elindítana egy új mosógépet (cca. 2300 W) és közben még ki is szeretne porszívózni (cca. 1600-2000 W), akkor az ún. nagyautomata (főbiztosíték a villanyóra mellett/alatt) le fog oldani, hiszen nagyobb áramerősség folyna át rajta mint a névleges terhelhetősége. Vagyis a gyakorlatban nem terhelhető nagyobb teljesítménnyel ez a hálózat, mint 5750 Watt. Ez a vezetékek védelmében van. Ahogy a nevében is szerepel: "biztosítja", hogy ne lehessen túlterhelni az elektromos hálózatot.

Áttekintő táblázat

Radiátorok áramerősség igényeLakás/ház elektromos hálózatának terhelhetősége
  500 W / 230 V = 2,2 Amper
Ez a főbiztosíték, ami le van plombálva szakadó-zsinórral - jellemző értékek:
1000 W / 230 V = 4,4 Amper
16 A x 230 V = 3680 W
1500 W / 230 V = 6,5 Amper
22 A x 230 V = 5060 W
2000 W / 230 V = 8,7 Amper
25 A x 230 V = 5750 W
2500 W / 230 V = 10,9 Amper
32 A x 230 V = 7360 W


Több radiátor (vagy más fogyasztó) egyidejű használata esetén az áramerősség igények összeadódnak! 
Pl. 2 db 1500 W teljesítményű radiátor üzemeltetéséhez 13 Amper szabad áramerősség szükséges. (6,5 A + 6,5 A)

2-es példa: Ha Önnek 32 Amperes főbiztosítéka van, és fűteni szeretne egy "kisebb" 1000 W-os és egy "nagyobb" 2000 W-os elektromos radiátorral, akkor 1000 W + 2000 W = 3000 Watt / 230 V = 13 Amper áramigénnyel kell számolnia. Ha ez idő alatt szeretne még pl. egy mosógépet is használni (jellemző értékek 1750 W-tól 2300 W-ig. Vagyis 7,6 Ampertől 10 Amperig terjed (legyen most 10 A-es (13 A + 10 A). Ekkor már 5300 W-al terhelődik az elektromos hálózat, vagyis 23 Amper áramerősség szükséges (5300 W / 230 Volt = 23 A) . Vagyis egy 32 Amperes biztosíték mellett még 9 Amper szabad áramerőssége marad (vagyis 2070 W szabad teljesítmény terhelhetőség) ami így még a mosás mellett is bőven elegendő a világításra, TV-nézésre, számítógép használatra...stb.

 • Honnan tudom meg, hogy hány Amper áramerősség áll a rendelkezésemre?

Az áramszolgáltatóval kötött előfizetői szerződésen ez fel van tüntetve. Azonban, ha ez a szerződés nincs kéznél, akkor gyakorlatilag a legkönnyebben a villanyóra mellett vagy alatt található főbiztosítékra rá van írva ez az érték Amperben. Ez az ún. "nagyautomata" amit onnan ismer fel, hogy a szolgáltató egy szakadó-zsinórral átfűz és leplombál. Nem szükséges hozzányúlnia, elég ha csak ránéz.

Az első betű általában "B" vagy "C" ami csak a leoldási karakterisztikára utal, viszont az utána jövő szám már az áramerősség értéke Amperben.

Jellemző értékek: B16, B22, B25, B32 illetve: C16, C22, C25, C32

A legjobb helyzet, ha 32 Amperes, hisz akkor 7360 Wattal terhelhető a hálózata. 32 Amper a maximum, amit az áramszolgáltató egy betápláláson vagyis egy fázison szolgáltat. Ez azt jelenti, hogy egy fázis (vagyis egy darab olyan villanyvezeték fut be Önhöz, amiben feszültség van) A 32 Ampernek már feltétele a réz vilanyvezetékezés.

Ha Önnél pl. 25 Amperes a főbiztosíték, de tudja, hogy az elmúlt években a belső elektromos hálózata ki lett cserélve réz vezetékkel, és szükségét érzi, akkor kérheti az áramszolgáltatótól az ún. "alanyi jogon" járó 32 Amperre történő "felbővítést" (a valóságban ez a plombált főbiztosíték cseréjét jelenti). Viszont célszerű előtte egy olyan villanyszerelővel átnézetni a lakása elektromos hálózatát, aki a helyi áramszolgáltató "regisztrált/szerződött" partnere, így a felbővítési igényt megbízás alapján is intézni  tudja Önnek. A biztosítékcsere az áramszolgáltató részéről, általában egy minimális kiszállási díjjal történik. Erről legegyszerűbben az elektromos szolgáltatója honlapján, vagy telefonos ügyfélszolgálatán érdeklődhet.

FONTOS! Ha Önnek 16 A-es a plombált főbiztosítéka (nem a sok "kisbiztosíték" egymás mellett, azok csak az adott szakaszokat védik a túlterhelsétől) az arra utalhat, hogy Önnél még régi alumínium villanyvezetékek vannak!

Általában jó 20-25 éve már nem tesznek alumínium kábeleket lakásokhoz, házakhoz. (speciális kivételek persze vannak)

Ez azért problémás, mert az alumínium idővel oxidálódik (mondjuk úgy "öregszik") Az alumínium-oxid rosszabb elektromos vezető mint a tiszta alumínium. Azonban a kötéseket régen csak "összesodorták és leszigszalagozták" a kötőfészkekben (általában a plafon közelében a falban lévő henger alakú kötődoboz, vagy más néven "fészek", ahol elágaztatják a külön helyiségekbe/konnektorokba futó villanyvezetékeket). Itt a (kör keresztmetszetű) szigetelő szalag alatt csupasz végű alumínium vezeték külseje levegő hatására oxidálódik, vagyis a két kábel találkozásánál is két oxidálódott (elöregedett) rész ér össze. Ez idővel csak egyre romlik. Anno nem igazán használtak nagy teljesítményű háztartási berendezéseket (max. bojler, de azt jellemzően külön ágra és vastagabb kábellel kötötték) így ez nem okozott problémát. De mára ez a probléma kettős lett.

1.) a régi kábelek már akkor sem voltak nagy terhelésre méretezve.
2.) Az időközben eloxidálódott kötések az újkori értékük töredékét tudják ma. Vagyis hiába a biztosíték, az az újkori értékre biztosít! Vagyis nagy terhelésre biztonsági leoldás nélkül is túlterhelhető a régi alumínium hálózat.

Teendő: Alumínium vezetékezésű villanyhálózatát feltétlen nézesse át hozzáértő villanyszerelővel! (1500,2000,2500 W-os készülék használatát még ez esetben sem javaslom!)

Megoldás: Vezetékek cseréje réz vezetékre. Ekkor már semmi ehhez hasonló probléma nem várható, ráadásul a mai szigorú létesítési szabályok többszörös túlbiztosítási értékekkel dolgoznak! Réz vezetékezés esetében a maximális értékkel terhelt hálózat is teljesen biztonságos! 

Gyakorlatilag: Réz villanyvezetékezés esetében, ha csak egy vagy két fűtőtestet szeretne használni, akkor semmilyen változtatásra, szerelésre/bővítésre nincs szükség!

   • Ez most kiegészítő vagy főfűtés?

   Mindekét módon alkalmas fűtésmegoldásra. Főfűtésként nincs semmilyen teljesítménybeli vagy időbeli korlátozásuk. Teljes értékű fűtőtestek. A honlapon azért van hangsúlyozva a kiegészítő fűtés jellege, mert mindegyik Atlantic fűtőtest beépítve tartalmaz egy precíz termosztát vezérlést (dedikált, vagyis különálló és érzékeny hőszenzort) ami a szoba levegőjének a hőmérsékletét figyeli és képes ehhez alkalmazkodva vezérelni (be/ki kapcsolni) a radiátort. Ez a vezérlés többnyire tizedfok pontos, vagyis, ha a helyiségben van más hőforrás (cserépkályha, kandalló, vagy másik (pl. víztöltetű radiátora pl. egy vegyes tüzelésű rendszernek, vagy gázcirkónak) akkor amint a hőmérséklet a beállított érték alá esik a szobában - bizonyos esetben akár csak egy tized fokkal - a fűtőtest bekapcsol, ha pedig fölé emelkedik, akkor pedig kikapcsol.

   Ez a vezérlés elektronikus (processzorvezérelt) szilárdtest-relés, vagyis nincs benne mozgó alkatrész (mint a mechanikus, vagy elektromechanikus termosztátok esetében) így nincs semmi kattogás-pattogás a használata közben. (A fém kompozit fűtőbetét is 4 db tágulástűrő acélrugón nyugszik, így annak sincs egy "nyekkenése" sem. Az alumínium diffúzor is cca. centiméterenként dilatációs hézagolt. Végeredményben egy teljesen hangtalan (!) fűtőtestről van szó, ami a beállított hőmérsékletet precízen tartja. Ezzel a tulajdonságával alkalmas az érzékeny fűtési feladatok megoldására is. (pl. babaszobák rendkívül kedvelt megoldása, de nagyon sokan  keresik kandalló, cserépkályha mellé kiegészítő fűtésnek, úgy, hogy az átmeneti (őszi/téli) időszakban, amikor még azért a pár fokért nem érdemes begyújtani a cserépkályhát. Kedvelt megoldás, mert így hajnalra nem hűl ki a szoba, akkor sem, ha már ez este megrakott tűz leég. Így költséghatékonyabb a használata, mert csak azt a pár fokot temperálja rá hajnalban. Szintén hasonló okból keresett panellakások kiegészítő fűtésére, abban az időszakban amikor még a távhőt nem indítják el, vagy tavasszal idő előtt lekapcsolják.

   • Tényleg ki fogja fűteni? Olyan kicsinek tűnik... Hogyan méretezzem?

   Igen, ki fogja fűteni! Ez nem a fűtőtest külső méretén, hanem a fűtőbetét teljesítményen múlik.

   A fűtés mindig arról szól, hogy egy helyiségből távozó hőmennyiséget kell pótolni.

   A pótlás mértéke alapvetően három dologtól függ:


   1. Helyiség nagysága
   2. A határoló falak és az ablakok hőszigeteltsége (hőátbocsátási nagysága)
   3. Külső-belső hőmérséklet különbsége


   Értelemszerűen minél nagyobb a hőkülönbség a szobai és a kinti hőmérséklet között, és minél rosszabb a hőszigeteltség, annál nagyobb lesz a hőveszteség, vagyis a helyiség hőigénye. Nyilvánvalóan egy körbefűtött társasházi kis garzonlakásnak töredéke lesz a hőigénye, mint egy rosszul szigetelt nagy háznak, amit télen körbe fúj a hideg szél.

   kényelmes elektromos fűtésMéretezésnél általánosan elfogadott Pl. egy B30-as téglafallal épített ház esetében (cca.0,7 W/nmK) a cca. 35 W/m3 érték. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos 2,7 m-es belmagasság esetén cca. 3 m3 levegő jut egy m2-re vagyis 3 m3 x 35 W = 105 W/m2. Ez csak egy megközelítő érték, amivel könnyű számolni, hiszen durván 100 W/m2. Vagyis pl. egy 20 m2-es szobát akkor is ki fog fűteni egy 2000 W-os fűtőtest 20 fokra, ha kint -10 °C mutat a hőmérő. Vagyis a 30 °C hőkülönbséget így meg tud tartani.

   A hőveszteség számolás (vagyis a fogyasztásra vonatkozó számítás, egy ennél lényegesen bonyolultabb, többváltozós (exponenciális értékekkel dolgozó hosszú számítás eredménye) Azt csak egy bonyolult hőtechnikai (hőigény) számítás után lehet megközelítőleg becsülni. Enélkül minden fogyasztásra utaló becslés, puszta találgatás! Általában az erre szakosodott cégek cca. 10-20.000 Ft-ért végeznek el egy - helyszíni felméréssel egybekötött hőtechnikai számítást (hacsak nincs már energetikai tanúsítványa), melynek eredményeként megadják a lakás/szobák összesített éves hőigényét (KWh-ban) Ezt az értéket be kell szoroznia az áramszolgáltató nappali tarifájával, majd elosztani 12-vel (hónapok száma) a várható (átlagos) havi fűtésköltségért.

   Azonban az időjárás válzozástól - enyhe vagy kemény téltől függően - akár 20-30%-os ingást is jelenthet a fűtés rezsiköltségben, akárcsak az, ha Ön pl. 20 °C helyett 24 °C-et tart szívesen. Ez abból adódik, hogy átlagos hőszigeteltség esetében (30°C hőkülönbségnél), már 7-8% energiabefektetés szükséges 1 °C szobahőmérséklet emeléshez, de ugyanakkor 7-8% enegiamennyiség, ezáltal ennyi rezsiköltség is megspórolható 1°C csökkentésével.

   Folytatva a méretezést: Ennél jobb hőszigetelésű lakások, házak esetében is azt szoktam javasolni, hogy ne nagyon menjünk a 30 W/m3-es érték alá, hogy megmaradjon a fűtés "rugalmassága", vagyis a felfűthetőség gyorsasága. Ugyanis a hőszigetelés a hőveszteség csökkentésére vonatkozik inkább. Mert ha pl, sok a bútor vagy vastag a falazat, akkor a felfűtési időszakokban (pl. reggeli ébredés után, vagy munkahelyről hazaérkezés után) számolni kell a "tereptárgyak" (bútorok, falazat) jelentős fajhőtárolási képességével, vagyis gyakorlatban a nagymértékű hőcsillapításukkal is.

   Lényegében, ha jó a hőszigeteltség (vagy a szomszédok általi körbefűtöttség) akkor úgyis kevesebbet fog fogyasztani jobb rugalmasság mellett a "nem alulméretezett" rendszer is.

   Egy "felülméretezett" elektromos fűtési rendszer pedig a nagyobb teljesítményéből adódóan nem fog többet fogyasztani (azt mindig a hőveszteség pótlás határozza meg) csak a pillanatnyi fogyasztása (igaz, ezzel együtt az áramerősség igénye lesz magasabb), de arányosan hamarabb felfűt, vagyis a szumma (fogyasztás) azonos lesz. Az alulméretezett rendszernél viszont a nagy hidegben előfordulhat, hogy nem fogja a kívánt hőmérsékletre kifűteni a helységet. (pl. 20 m2-es szobában egy 1000 W-os radiátor. (oda 2000 W-os kéne)

   • Az Atlantic most egy típus, vagy márka?

   Az Atlantic egy márka, pontosabban egy cég. Franciaország egyik nagy, épületgépészeti berendezéseket gyártó vállalata. 1968-as alapítású, mára 17 gyáregységgel és több mint 1,2 Milliárd (!) € éves forgalommal rendelkező cégcsoport. Állandó résztevője a nagy európai épületgépészeti kiállításoknak. A márkán belül a típusok pl. F117 P, F117 D, Altis, Solius Ecodomo...stb.

   • Melyik fűtőtestet ajánlaná általános célra?

   Ha átlagos 2,70 - 3,00 m (vagy alacsonyabb) a belmagasság akkor az Atlantic F117-es sorozatot, vagy az Altist is jó szívvel ajánlom. Nagyon jó ár/érték arányú megbízható bevált fűtőtestek. Hosszú élettartamú fűtőbetét, pontos elektronikus termosztát. Opcionális görgős tartólábbal (br. 4.090 Ft/pár) pedig mobil fűtőtestként is jól használhatók.

   • Hogy történik a megrendelés?

   Jelenleg fejlesztés alatt áll a kosárfunkciós webáruház (ennek elkészültéig) megtisztelő megrendelését jelenleg legegyszerűbben az alábbi módokon tudja leadni:

   Telefonon: a +36 20 976 7240-es telefonszámon (14 éve változatlan a számom), így ha még maradt volna megválaszolatlan kérdése, akkor arra is rögtön válaszolni tudok.

   E-mailben: Másik lehetőség az e-mailben történő megrendelés az info@jomelegotthon.hu címre küldve (láblécben is megtalálható). Ebben az esetben válasz e-mailben visszaigazolást küldünk, de akár telefonos visszaigazolást vagy visszahívást is kérhet.

   Chat ablakban: Harmadik megoldás (amihez levelezőprogram vagy levelezőfelület sem kell) itt jobb oldalt alul egy chat-szerű ablak. Ide beírhatja üzenetét, kérdését, vagy megtisztelő megrendelését. Ezt 10-20 perc késéssel kapom meg, szintén email formájában. (Az itt leadott megrendeléseket is e-mailben visszaigazoljuk).

   Amíg nem lesz aktív a webáruház, addig az írásos megrendeléshez az alábbi adatokra van szükség:

   1. Megrendelő neve (Név, irányítószám, helyiség, utca/tér, házszám)
   2. Pontos darabszám és típus (pl. 1 db Atlantic F117 P - 2000 W)
   3. Telefonszám a futárszolgálatnak (lehetőleg mobiltelefonszám) (pl. 20/123-4567)
   4. Kívánt kiszállítás dátuma (Pl. 2018. február 1.)

   Munkanapokon 11:30-ig leadott rendelés esetében legkorábbi választható időpont a másnap. Természetesen lehet későbbi időpontra is kérni, akár egy héttel is.

   Cég/vállalkozás esetében az adószámot is legyen kedves megírni, amit feltüntetünk a számlán.


   Példa 1:  Amikor megegyezik a számlázási név (és cím) a szállítási címmel (ált. magánszemélyek esetében amikor a lakhelyükre kérik a kiszállítást)

   Tisztelt Debreczeni Úr!

   Ezúton szeretném megrendelni az alábbi fűtőtestet.

   Számlázási név és szállítási cím megegyezik.

   Minta Géza
   1075 Budapest
   Minta u.32. 1. em./5. (16-os csengő)
   Tel: 20/123-4567

   1 db Atlantic F117 P - 2000 W elektromos radiátor

   Kért kiszállítási nap: 2018. február 1. (csütörtök)

   Üdvözlettel: Minta Géza


   Természetesen lehet más a számlázási név és a kiszállítási cím, hiszen a megrendelő neve és címe a számlára kerül, de  kell egy másik kiszállítási címzés a futárszolgálat részére, vagyis:

   Példa 2: Amikor NEM EGYEZIK MEG a számlázási név (és cím) a kiszállítás címével (általában, ha cég/vállalkozás nevére kérik a számlát, de lakóhelyre a szállítást, vagy pedig magánszemély saját névre kéri a számlát, de a munkahelyére a szállítást...stb)

   Tisztelt Debreczeni Úr!

   Ezúton szeretném megrendelni az alábbi fűtőtestet. A számlázási név és szállítási cím különbözik.

   Számlázási név:
   Minta Kft
   1075 Budapest
   Minta u.32. 1. em./5.
   adószám:12345678-9-10

   Szállítási cím:
   Minta Géza
   9400 Sopron
   Minta u.12.
   Tel: 20/123-4567

   1 db Atlantic F117 P - 2000 W elektromos radiátor

   Kért kiszállítási nap: 2018. február 1. (csütörtök)

   Üdvözlettel: Minta Géza


   • Hogy tudok fizetni?

   Legkedveltebb az utánvétes fizetés (ez az alapeset) ami azt jelenti, hogy kiszállításkor a helyszínen közvetlenül a futárnak tud készpénzben fizetni a fűtőtest átvételekor. (bankkártyás fizetés egyenlőre sajnos még nem lehetséges) 

   Másik megoldás az előre utalás díjbekérő alapján, amit az Ön által megadott e-mail címre küldünk. Azonban ebben az esetben, csak a vételárnak a bankszámlánkra történő beérkezését követően tudjuk a fűtőtesteket feladni. Ez eredményezhet akár egy napos csúszást is, ezért ezt a fizetési módot inkább olyan gazdasági társaságoknak/önkormányzatoknak javasoljuk, akik más módon nem szeretnék, vagy nem tudják megoldani a vételár kiegyenlítését.

   Áttekintő táblázat a kiszállítási időpontokról

    Megrendelés időpontja Kiszállítás időpontja Megjegyzések
    Hétfő délelőtt (11:30-ig) Kedd (08:00-18:00)
    Hétfő "délután" (11:30 után) Szerda (08:00-18:00)
    Kedd délelőtt (11:30-ig) Szerda (08:00-18:00)
    Kedd "délután" (11:30 után) Csütörtök (8:00-18:00)
    Szerda délelőtt (11:30-ig) Csütörtök (8:00-18:00)
    Szerda "délután" (11:30 után) Péntek (8:00-18:00)
    Csütörtök délelőtt (11:30-ig) Péntek (8:00-18:00) utolsó alkalom a heti kiszállításhoz
    Csütörtök "délután" (11:30 után) Hétfő (8:00-18:00)
    Péntek délelőtt (10:00-ig) Hétfő (8:00-18:00) hamarabb jön a futár (11-12 közt)
    Péntek "délután" (10:00 után) Kedd (8:00-18:00)


   Az oldalon található szöveges és képi anyagyok szerzői jogvédelem alatt állnak!

   Látogassa meg az elektromos fűtés előnyei aloldalt is, vagy írjon nekem a jobb alsó sarokban >>>